Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH zabranila je opštini Ugljevik da kroz tenderske procedure prikuplja lične podatke i matične brojeve radnika privatnih preduzeća koja su trebala biti angažovana na izvođenju javnih radova. Sve se dogodilo nakon prijave koju je Transparency International u BIH podnio Agenciji jer su lični podaci zaposlenih prikupljani pred sam početak izborne kampanje.  

Opština Ugljevik je tada raspisala tender za asfaltiranje lokalnog puta pri čemu je tražila od svih ponuđača da dostave spiskove sa ličnim podacima radnika koji će biti angažovani na tim radovima. Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, zainteresovani ponuđači su bili u obavezi dostaviti imena, prezimena matične brojeve i mjesto stanovanja radnika koji će se angažovati na realizaciji ovog posla.  

TI BiH je prijavio ovaj slučaj Agenciji zbog sumnje da bi lični podaci zaposlenih mogli biti zloupotrebljeni za fiktivne prijave za glasanje iz inostranstva, što je sve učestalija pojava u Bosni i Hercegovini na koju se već dugo upozorava. 

Ovaj spisak je trebalo dostaviti uz potpisanu i ovjerenu Izjavu da više od 50% angažovanih radnika ima prebivalište u BiH kako bi bila omogućena primjena preferencijalnog tretmana domaćih ponuđača ali je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH osporila prikupljanje JMB u ove svrhe. 

Rješenjem Agencije Opštini Ugljevik je zabranjeno da prikuplja ove podatke i naloženo je da se blokiraju do sada prikupljeni JMB radnika koje su ponuđači dostavili u sklopu svoje tenderske ponude.  

TI BiH je već upozoravao na sve učestaliju praksu zloupotrebe ličnih podataka građana od strane zvaničnih institucija i organa vlasti. Tako je nakon prijave TI BiH Agencija za zaštitu ličnih podataka potvrdila da je Ministarstvo prosvjete i kulture RS nezakonito sačinjavalo spiskove radnika koji se odriču ličnih primanja u korist Fonda solidarnosti. 

Tom prilikom je u svrhu redovne kontrole obračuna plata zatraženo sačinjavanje spiskova i njihovo dostavljanje u Ministarstvo što je TI BiH prijavio jer se na taj način ne samo narušava princip dobrovoljnosti već se ovakvi spiskovi mogu koristiti kao sredstvo pritiska na zaposlene.  

Agencija je zabranila Ministarstvu da traži spiskove zaposlenih koji su pristali da određeni procenat ličnih primanja za mart usmjere na račun Fonda solidarnosti, te naložila da izbriše i uništi sve dostavljene spiskove zaposlenika. 

Da su sumnje u zloupotrebe ličnih podataka građana opravdane postalo je vidljivo nakon odluke CIK-a da javno objavi spiskove registrovanih birača za glasanje iz inostranstva pred Lokalne izbore 2020. Godine. TI BIH je tom prilikom zaprimio brojne prijave građana koji su mimo svog znanja registrovani za glasanje izvan BIH.