• Federalno tužilaštvo usvojilo pritužbu TI BiH 
  • Na spornom konkursu kandidat je izabran “tajno” čime su ostali kandidati uskraćeni za pravo žalbe 
  • Predmet vraćen Kantonalnom tužilaštvu KS na ponovno postupanje 

Federalno tužilaštvo Federacije BiH usvojilo je pritužbu Transparency Internationala u BiH i poništilo naredbu o neprovođenju istrage u slučaju namještanja konkursa u Orijentalnom institutu Univerziteta u Sarajevu. TI BiH je u ovom slučaju krivičnu prijavu podnio još 2019. godine jer je ovaj Institut javni konkurs za prijem bibliotekara sproveo na način da je “tajno” izabrao najboljeg kandidata, dok ostali kandidati punih devet mjeseci nisu bili obavješteni o izboru, čime im je uskraćeno pravo da izjave žalbu. 

Zbog ovakvog nezakonitog postupanja ostali kandidati su dovedeni u nezavidnu poziciju, a nakon djelovanja TI BiH postupala je i Kantonalna prosvjetna inspekcija koja je utvrdila nepravilnosti, te naredila upravne mjere i izdala prekršajne naloge. Takođe, Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izdala je Preporuku Orijentalnom institutu da poništi ovaj konkurs  i sprovede novi, vodeći se principima jednakih mogućnosti za sve kandidate. 

Iako je TI BiH u ovom sluačju sve dokaze dostavio Kantonalnom tužilaštvu KS,  2022. godine donesena je naredba o neprovođenju istrage. TI BIH je izjavio pritužbu, koja je usvojena odlukom glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva KS i predmet je vraćen postupajućem tužiocu. Ipak, nakon ponovno sprovedenog postupka, tužiteljica Jasmina Čaušević  u avgustu prošle godine donijela je odluku da se istraga neće sprovoditi. 

TI BIH je ponovno izjavio pritužbu koju je glavna tužiteljica odbila zbog čega je od Federalnog tužilaštva Federacije BiH zatraženo preispitivanje ove odluke. Federalno tužilaštvo usvojilo je pritužbu, te zaključilo da činjenice u ovom slučaju nisu pravilno utvrđene. 

– Razmotrili smo dostavljeni spis, te nakon što je detaljno izanalizirana cjelokupna dokumentacija, iako je provedeno niz radnji dokazivanja, zaključeno je da je konačna odluka postupajuće kantonalne tužiteljice od 29.08.2023. godine, za sada, preuranjena, jer činjenično stanje nije potpuno i pravilno utvrđeno, kao i da su izvedeni pojedini pogrešni zaključci, shodno čemu je, upitna i pravilnost primjene Krivičnog zakona FBiH, navodi se u odluci Federalnog tužilaštva koja je dostavljena na adresu TI BiH. 

Ovo je druga pritužba TI BiH na odluke kantonalnih tužilaštva koju je Federalno tu usvojilo u skorije vrijeme. Prethodno je poništena odluka Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona (SBK) da ne sprovodi istragu protiv odgovornih lica za neplaćanje koncesionih naknada vrijednih preko 1,7 miliona KM.

Ovakvim postupanjem Federalno tužilaštvo ostvaruje svoju zakonsko ovlašćenje nadzora nad radom kantonalnih tužilaštva što je posebno značajno s obzirom na brojne diskutabilne odluke po krivičnim prijavama TI BiH koje su donesene proteklih godina.