Centralna izborna komisija BiH (CIK) kaznila je četiri stranke sa ukupno 15.600 KM zbog preuranjene kampanje na osnovu prijava koje je podnio Transparency International u Bosni i Hercegovini (TI BIH).  DNS, SDP, Ujedinjena Srpska i PDP kažnjeni su jer su sponzorisali objave na društvenim mrežama ili su vodili plaćeno političko oglašavanje prije zvaničnog početka kampanje. 

Na današnjoj sjednici su izrečene sankcije protiv  DNS-a u ukupnom iznosu od 10.500,00 KM zbog sponzorisanih objava kandidata ove stranke Nenada Nešića (3500 KM), Marka Kubatlije (3000 KM) i Aleksandra Glavaša (4000 KM). 

Posebno je naglašena činjenica da je ova stranka prethodno kažnjavana od strane CIK-a zbog istog prekršaja, što nije imalo efekta te su izrečene kazne više nego kod ostalih političkih subjekata. 

Danas je takođe kažnjen i SDP BiH sa 1700 konvertibilnih maraka. 

Još ranije su kažnjene Ujedinjena Srpska i PDP sa po 1700 konvertibilnih maraka čiji kandidati su takođe započeli preuranjenu kampanju, uglavnom na društvenim mrežama. 

TI BiH je do sada poslao 28 prijava Centralnoj izbornoj komisiji zbog raznih nepravilnosti i djelovanja političkih stranaka i njihovih kandidata u toku predizbornog perioda a koje su uočene uz pomoć terenskih posmatrača koje je angažovao TI BiH za potrebe monitoringa izborne kampanje. 

Određen broj prijava je pristigao i preko mobilne aplikacije Reflektor građanima omogućava da jednostavno, anonimno i sigurno prijave pojave poput preuranjene kampanje, kupovine glasova, zloupotreba javnih resursa i ostale vrste izbornih nepravilnosti.