Nadležnim institucijama u Republici Srpskoj trebalo je dvadeset mjeseci da provedu zakon i nalože smjenu menadžera opštine Bileća koji je postavljen bez ikakvog zakonskog osnova, jer samo gradovi u RS mogu imati menadžere.

Ipak saga oko toga trajala je 20 mjeseci jer nadležni nisu reagovali ni u avgustu 2018. kada je načelnik Bileće izašao iz svojih ovlašćenja i ovo radno mjesto predvidio sistematizacijom, a ni u aprilu 2019. kada je za menadžera postavljen Mihajlo Vujović. Javnost je o svemu bila objavještena, mediji su izvještavali ali reakcije nije bilo.

Vujović je 30. novembra ove godine podnio ostavku a nekoliko dana nakon toga Upravna insepkcija obavijestila je TI BIH da je naloženo njegovo razrješenje ali i ukidanje tog radnog mjesta. TI BiH je zahtjev za vršenje nadzora Upravnoj inspekciji podnio u oktobru ove godine po pisanju i interesovanju portala Direkt koji je na nezakonitost ovog imenovanja ukazivao još od aprila 2019. godine.

Ipak tek nakon prijave TI BIH Upravni inspektor je 27. novembra izašao na teren i o “utrvđenom činjeničnom stanju sačinio zapisnik te svojim rješenjem naložio načelniku opštine Bileća da donese rješenje o prestanku radnog odnosa menadžeru opštine i uskladi odredbe člana 19.pravilnika o unutrašnjoj sistematizaciji i radnih mjesta sa odredbom člana 63. Zakona o lokalnoj samouporavi RS”.

To praktično znači da načelnik mora ukinuti ovo radno mjesto kako se u buduće ne bi ponovila slična situacija jer zakon jasno kaže da samo gradonačelnici u RS mogu imenovati gradskog menadžera i gradskog arhitektu.  

Slučaj je pokazao svu sporost reagovanja organa za primjenu zakona jer je prošlo 20 mjeseci i nadležni su morali postupiti po službenoj dužnosti. Razlog više je taj što se radi o javnoj funkciji i što je slučaj bio prisutan u javnosti a iz džepa poreskih obveznika izdvojena su značajna sredstva za ovo radno mjesto koje nije predviđeno zakonom.