Opština  Gradiška raspisala je tender za nabavku osam novih automobila koji bi trebali koštati skoro 350.000 KM. Od toga će najviše koštati luksuzno vozilo za potrebe načelnika Zorana Adžića i to skoro 140.000 KM, a sve bi poreski obveznici trebali platiti u 60 jednakih mjesečnih rata, s obzirom na to da se vozila kupuju na lizing.

Nabavlja se još pet automobila za potrebe opštinske uprave, a svi skupa trebali bi biti oko hiljadu maraka jeftiniji od načelnikovog vozila. Preostala dva automobila kupuju se za potrebe Razvojne agencije – RAGA i Civilne zaštite: jedno vrijednosti do 34.515,00 KM, a drugo do 37.908,00 KM.

Za svaki model je određena i obavezna prateća oprema, te bi tako načelnikov auto trebalo da ima grijanje prednjih sjedišta i njihovo elektronsko podešavanje sa lumbalnom podrškom, kožni upravljač sa komandama za radio uređaj i board computer i automatski klima uređaj sa višezonskom regulacijom.

Kod ostalih automobila traži se uglavnom standardna oprema  ali je recimo naglašeno da vozila  za potrebe opštinske uprave moraju imati  ISOFIX sistem učvršćivanja dječijih sjedišta. Nije jasno iz kog razloga ovu opremu mora da ima službeno vozilo i da li će se ono koristiti u privatne svrhe. Dodatni problem je taj što je potencijalnim ponuđačima ostavljena mogućnost da ponude samo vozila čije se međuosovinski razmak u dva ili tri milimetra uklapa u onaj koji je postavio ugovorni organ tako da je konkurencija značajno ograničeno bez jasnog objašnjenje zbog čega.

Po tehničkim specifikacijama već se može da nasluti da načelnik namjerava da nabavi limuzinu koja bi mogla biti Audi A6, dok ostalim automobilima odgovaraju modeli marke Škoda Fabia, Arona, Dacia Duster i Škoda Octavia. Zbog sumnje da se radi o nedozvoljenom ograničavanju konkurencije i favorizovanju određenih ponuđača Transparency international u BIH podnio je prijavu Agenciji za javne nabavke BIH, jer zakon o javnim nabavkama jasno nalaže da se svim potencijalnim ponuđačima mora obezbijediti jednak pristup bez diskriminacije.

 

* Praćenje pojedinačnih postupaka javnih nabavki rezultat je projekta “Da javne nabavke budu javne