Vrijednost nabavke opreme za vozila u dobojskom Vodovodu procijenjenili su na 29.000 KM, ali su na kraju pristali na ponudu firme Total Trade u iznosu od 114,827 KM. Iako je trebalo da se poništi postupak javne nabavke zbog toga što ova ponuda višestruko premašuje procijenjeni iznos, komisija u zapisniku o ocjeni ponuda nije objasnila zbog čega će ovo javno preduzeće platiti višestruko veći iznos od procijenjenog. Takođe, planom nabavki za ovu opremu predviđeno je 29.000 KM.

Ovoliki nesklad između procijenjene i plaćene cijene moguće je objasniti tako što je ili plaćeno višestruko više nego što roba vrijedi na tržištu, ili je Vodovod postavio nerealno nisku procijenjenu vrijednost, što je često viđen mehanizam manipulacije u postupcima javnih nabavki. Nerealno niska vrijednost nabavke omogućava naručiocu da odbije sve ponude kao neprihvatljive, ukoliko utvrdi da njegov „favorit” nije najpovoljniji, što se često dešava. Na sličan scenario ukazivao je i ovaj postupak jer su dvije pristigle ponude znatno premašile procijenjeni iznos, ali do poništenja na kraju nije došlo.

Najnižu cijenu ponudila je firma M-Auto doo Doboj od 107.934,18 KM, dok je firma Total Trade ponudila 114.827,10 KM. Ponuda firme M-Auto odbačena je uz obrazloženje da „ponuđač nije preuzeo tendersku dokumentaciju sa portala Agencije za javne nabavke“, tako da je ugovor zaključen sa Total Trade. Ova firma trebala bi da isporuči dijelove za održavanje 14 vozila, a iz tenderske dokumentacije jasno je da se ne radi samo o redovnom održavanju, jer će, na primjer, hladnjak biti zamijenjen na čak 9 vozila, a nabavljaju se i retrovizori, brave i poluge brisača.

Ovaj ugovor zaključen je neposredno pred početak izborne kamapnje, a vlasnik firme Total Trade je Boško Popadić, koji se pominjao kao kandidat SNSD-a za gradonačelnika 2016. godine[1]. Njegova firma često posluje sa javnim sektorom, ali rijetko učestvuje na tenderima, jer najčešće sklapa direktne sporazume za nabavke male vrijednosti. Prema podacima Agencije za javne nabavke BiH do sada su sklopili 298 sporazuma ukupne vrijednosti 236 hiljada KM bez PDV-a, a uvidom u sadržaj tih sporazuma stiče se utisak da često dolazi do zakonom zabranjenog cjepanja nabavki, kako bi se primjenjivao postupak nabavke male vrijednosti do 6.000 KM. Tako je ova firma  11. i 12. januara 2017. sa  javnim preduzećem Elektro Doboj sklopila dva direktna sporazuma – jedan za nabavku dijelova za održavanje vozila od 5.998 KM i drugi za nabavku opreme za nova vozila u vrijednosti od 5.528 KM (sve bez PDV-a).

Total Trade često posluje sa javnim preduzećima i ustanovama kojima upravlja Vlada RS, a ugovor sa dobojskim Vodovodom prvi je veći ugovor koji se može pronaći na Portalu javnih nabavki, sklopljen sa preduzećem u nadležnosti lokalne vlasti u Doboju.

[1] http://glas-regije.com/1optuzbe-uvrede-napustanje-sjednice-zestoki-sukobi-na-sjednici-go-snds-doboj/