Dimenzije luksuzne limuzine koju kupuje Garantni fond Republike Srpske smiju odstupati svega pet do deset milimetara od onih koje zahtijeva rukovodstvo fonda. Dužina je ograničena između 4640 i 4650 mm, međuosovinski razmak između 2840 i 2850 mm, a širina sa otvorenim retrovizorima između 2095 i 2100 mm. Visina vozila mora biti od 1640 do 1650 mm. Nije jasno zbog čega Garantni fond traži baš ove dimenzije vozila, jer samo rijetki automobili, poput Pežoa 5008 ispunjavaju sve uslove.

Vozilo mora biti automatik sa osmostepenim + R mjenjačem, imati pogon na sva četiri točka i dvolitarski motor snage između 130 i 135 kW, prednji farovi sa full led tehnologijom, a led maglenke sa funkcijom osvjetljenja zavoja.

Od obavezne opreme između ostaloga mora posjedovati sistem za prepoznavanje znakova ograničenja brzine i preporuka brzine, sistem za kontrolu pritiska u gumama i el. parking kočnicu sa sistemom za pomoć pri kretanju na uzbrdici te Active Safety brake s upozorenjem na sigurnosnu razdaljinu i sistem za kontrolu mrtvog ugla.

Vozilo mora imati upozorenje umora vozača, aktivni sistem za alarmiranje kod nenamjernog prelaska vozne trake, kao i automatsko prebacivanje sa kratkih na duga svjetla.

Obavezni su i prednji i zadnji parking senzori, Park assist: aktivna pomoć kod uzdužnog i okomitog parkiranja i kamera u prednjem dijelu vozila i kamera za vožnju unazad s prikazom pogleda naprijed ili nazad te pogledom od 360 stepeni na okolinu vozila iz ptičije perspektive. Udobnosti će doprinijeti i obavezni ekran na dodir 8“ sa spoljašnim tasterima za brzi pristup, automatski dvozonski klima uređaj, volan u profiliranoj zrnastoj koži i podizači stakala i naprijed i nazad.

* Praćenje pojedinačnih postupaka javnih nabavki rezultat je projekta “Da javne nabavke budu javne