Tužbe zbog nedostavljanja informacija o javnim nabavkama

Opština Čapljina se posebno ističe u odbijanju pristupa informacijama i protiv tog ugovornog organa su podnesene tri tužbe. U sva tri postupka je ugovorni organ odbio pristup tenderskoj dokumentaciji navodeći da je isti određen Zakonom o javnim nabavkama u članu 55. stav 5. gdje se definiše da samo privredni subjekti imaju pravo pristupa tenderskoj dokumentaciji i pogrešno tumačeći odredbe Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Istu praksu je imala i Sveučilišna klinička bolnica Mostar koja je odbijala pristup traženim informacijama i nije primjenjivala niti jednu odredbu Zakona o slobodi pristupa informacijama, a tumačeći Zakon o javnim nabavkama na način da se dokumentacija vezana a otvaranje ponuda i dodjelu i potpisivanje ugovora dostavlja samo zainteresovanim ponuđačima koji su dostavili ponudu u predmetnom postupku.

Protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo podnesena je tužba jer je ugovorni organ zauzeo stav da saopštavanje informacije nije u javnom interesu, kao i da podnosilac zahtjeva nema status ponuđača u konkretnim predmetima, te mu MUP KS shodno ZJN BiH nije obavezan dostaviti, niti omogućiti uvid u dokumentaciju.

Prilikom zahtjeva za slobodnim pristupom informacijama tokom cjelokupnog trajanja projekta uočen je obrazac ponašanja većine ugovornih organa na način da omogućavaju samo neposredan uvid lično u traženu dokumentaciju u unaprijed određenom danu i času, uz prisustvo imenovanog službenika. Zbog takvog pogrešnog tumačenja Zakona podnesene su dvije tužbe protiv Grada Trebinja, a Okružni sud u Trebinju donio je presudu u oba predmeta u korist Transparency International-a u BiH. 

Presuda_Grad Trebinje

Presuda_Grad Trebinje 2

U ovom periodu su podnesene i dvije tužbe zbog “ćutanja uprave”, i to protiv ZP Rudnika i termoelektrane “Gacko” a.d. i JZU Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske. 

Okružni sud u Banjaluci donio je presudu u korist Transparency International u BiH, te naložio da JZU “Univerzitetski Klinički centar RS” donese odluku po žalbi. Tuženi je postupio u skladu sa presudom, te donio Rješenje kojim je odbio slobodan pristup informacijama, zbog čega je Transparency International u BiH pokrenuo još jedan upravni spor.

Presuda_JZU-Univerzitetski-Klinicki-centar-Republike-Srpske

JZU “Univerzitetski Klinički centar RS” u još jednom predmetu odlučio se za nedostavljanje informacija, pozivajući se na zaštitu komercijalnog interesa treće strane, ne uzimajući u obzir javni interes, zbog čega je podnesena još jedna tužba protiv ovog javnog organa.

* Postupanje TI u BIH u navedenim slučajevima nastalo je kao rezultat projekta “Da javne nabavke budu javne