BiH se karakteriše u relevantnim istraživanjima kao hibridni režim, odnosno režim koji se na zamišljenoj skali demokratičnosti nalazi zaglavljen između liberalne demokratije i autoritarnog režima, naginjući uporno ovom drugom, sa tek formalnim obrisima demokratskih procedura, koje su u glavnom u funkciji plašta ispod kojeg se krije mračno lice sve autoritarnije vlasti.  

Fenomen zarobljenosti države se takođe uobičajio koristiti gotovo kao sinonim za BiH, označavajući stanje u zemlji koje se svodi na činjenicu da su politički i ekonomski procesi, javne institucije i javne politike koje bi te institucije trebale kreirati stavljene u funkciju uskih partikularnih interesa vladajuće oligarhije, s ciljem osiguravanja nastavka njihovog ničim ograničenog bogaćenja i zadržavanja pozicija vlasti. 

U takvoj dakle situaciji, beskrupulozni režim u RS, nakon gotovo dvodecenijske vlasti iza koje je ostala institucionalna pustinja, obesmišljen koncept podjele vlasti, dokinuta opozicija, potpuno ugušene medijske slobode, odlučuje se da uvede kriminalizaciju klevete. U proceduri koja nalikuje na farsu te se po svemu može karakterisati kao pravno nasilje.  

Iz pozicije vladajućeg režima, to je logičan sljedeći korak. Tu je dakle potpuno bespredmetna svaka argumentovana i racionalna rasprava sa korifejima vladajućeg režima. Pozivanje na postojanje klevete kao krivičnog djela u drugim zemljama pa i onim koje su članice EU je potpuno besmislen argument. Ko god išta zna o kreiranju zakona i javnih politika, zna da je kontekst u koji se interveniše politikama i zakonima krucijalno važan.  

Ni po čemu se BiH potpuno institucionalno devastirana i paralizovana korupcijom i vladavinom strahom ne može porediti sa bilo kojom članicom EU. Može se porediti s nekim drugim zemljama u Evropi, Rusijom i Bjelorusijom.  

Dakle, ovdje se radi o sasvim drugoj stvari, radi se o kriminalizaciji zdravog razuma i hrabrosti da se za gore pomenute probleme krivica atribuira stvarnim krivcima. Lako će te ih prepoznati, to su oni koji stoje iza ove inicijative ili je naprosto podržavaju.