Više od pola mandata vijećnica opštinskog vijećnika u Živinicama Amela Mehmedović provela je i kao pomoćnik ministra u Vladi Tuzlanskog kantona. Ovaj slučaj Transparency International u BiH prijavio je Kantonalnoj upravnoj inspekciji koja u svom odgovoru navodi da je protiv nje Ministarstvo u kojem radi pokrenulo disciplinski postupak. 

Inspektorat je od Skupštine Tuzlanskog kantona zatražio autentično tumačenje Zakona o državnoj službi ali ono do danas nije dostavljeno jer je Skupština to pitanje još u januaru skinula sa dnevnog reda. 

Tako je Mehmedovićeva nesmetano nastavila obavljati dvije funkcije jer Ministarstvo za kulturu, sport i mlade TK  izbjegava provesti odredbu zakona koja vrlo jasno propisuje da državni službenik ne može obavljati dužnost koja dovodi do sukoba interesa odnosno da prava i obaveze državnog službenika miruju od trenutka kada je imenovan u bilo koji zakonodavni organ na bilo kojem nivou vlasti u BiH. 

TI BIH je ovaj slučaj prvobitno prijavio Centralnoj izbornoj komisiji koja ima nadležnost oduzimanja mandata jer je Mehmedović obavljala dvije nespojive funkcije: jednu u izvršnoj i jednu u zakonodavnoj vlasti. 

Iako Izborni zakon BiH jasno zabranjuje izabranim licima u BiH da uporedo u toku svog mandata obavljaju bilo kakvu funkciju u izvršnim organima vlasti ali je CIK u svom odgovoru odbio da djeluje u skladu sa ovim odredbama te je postupak odlučivanja prebacio na nivo kantona navodeći da funkcija pomoćnika Kantonalnog ministra „nije navedena kao kategorija izvršne funkcije“ zbog čega joj ovaj organ ne može oduzeti mandat u općinskoj skupštini. 

U svom odgovoru CIK je napomenuo da se u ovom konkretnom slučaju primjenjuje Zakon o državnoj službi u Tuzlanskom kantonu zbog čega se TI BiH obratio  Ministarstvu pravosuđa i uprave TK, odnosno Upravnoj inspekciji koja djeluje pri ovom Ministarstvu. 

Inspekcija je odbila reagovati navodeći da je nezakonitost i više nego očigledna, da za dokazivanje nezakonitosti nije potreban inspekcijski nadzor i da se nikada nije desilo da je jedan javni organ sam sebi pozvao inspekciju. U nalazu inspekcije koji je dostavljen TI BIH navodi se da je potrebno da Ministarstvo postupi po odredbama Zakona o državnoj službi. 

Ovaj i slični primjeri, gdje se zbog isprepletenih zakonskih rješenja koja tretiraju jednu oblast na više nivoa, što stvara zabunu i nepotrebno komplikuje primjenu zakona ali i omogućava institucijama da izbjegavaju nadležnost, pokazuju način zbog kog oblast sukoba interesa i fenomen obavljanja višestrukih funkcija u BiH ostaje neuređena i bez sankcija.  

Takođe, ovakve situacija jasno ukazuje na potrebu da se konačno usvoji novi Zakon o sukobu interesa u Federaciji BiH je se postojeći ne primjenjuje od 2013. godine.TI BiH se već dugo zalaže za izmjene zakonskih odredbi koje vode ka unapređenju zakona o sukobu interesa budući da je to jedan od 14 ključnih prioriteta koje je EU postavila pred BiH na putu ka statusu kandidata.