Federalna uprava policije podnijela je izvještaj Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 protiv načelnice opštine Drvar Dušice Runić zbog sumnje da je  počinila krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlašćenja kod podjele donacija poljoprivrednicima tokom izborne kampanje 2020. Godine. 

Transparency International u BiH (TI BIH) prijavio je ovaj slučaj kantonalnoj Upravi za inspekcijske poslove zbog sumnje na malverzacije prilikom raspodjele novca poljoprivrednicima iz ove opštine kako bi se ublažila šteta nastala pandemijom Covid-19. 

U toku praćenja zloupotreba tokom predizborne kampanje za Lokalne izbore 2020. godine posmatrači TI BiH su evidentirali da Dušica Runić, kao načelnica Opštine uz prisustvo aktivista svoje stranke SNSD-a, dijeli novac u gotovini poljoprivrednicima koji su aplicirali za pomoć. 

TI BiH je Upravi za inspekcijske poslove Kantona 10 dostavio dokaze za navedene tvrdnje koji su potom proslijeđeni Federalnoj upravi policije.  

FUP je u odgovoru dostavljenom TI BiH-u potvrdio da je  Kantonalnom tužilaštvu Kantona 10 podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ iz člana 383. Krivičnog zakona Federacije BiH.  

Opština Drvar je donijela Posebnu odluku o mjerama za ublažavanje štetnih posljedica pandemije korona virusa kojom je određeno se pomoć dodjeli kandidatima koji dostave podatke o bankovnom računu.  

Međutim, mnogi poljoprivrednici su, umjesto stoke koja im je odobrena, pomoć dobili u gotovini i to nekoliko dana pred održavanje izbora. 

Pomoć poljoprivrednicima je isplaćivana iz budžeta Opštine Drvar, i to u iznosu od 20.000,00 KM dok je  dodatnih 200.000 konvertibilnih maraka za ove namjere Drvaru donirala Vlada Srbije.