Centralna izborna komisija BIH (CIK) kaznila je koaliciju Zajedno za Semberiju i Srpsku jer je Gradska uprava Grada Bijeljina istakla bilborde sa likom aktuelnog gradonačelnika prije zvaničnog početka izborne kampanje. Bilbordi su plaćeni iz gradskog budžeta u okviru kampanje „Za buduće generacije“ ali s obzirom da se na njima direktno promoviše gradonačelnik Mićo Mićić koji je ponovo kandidat za ovu funkciju CIK je za zauzeo  jasan stav da je i ovo vid izborne promicije.

Služba za reviziju finansiranja stranaka u okviru CIK-a posebno će razmatrati da li je na ovaj način prekršen Zakon o finansiranju političkih partija jer je javnim institucijama zabranjeno da finansiraju političke stranke.  Kazna je izrečena nakon prijave koju je podnio Transparency International u BIH (TI BIH), a značajna je zbog jasnog stava da se i plaćeno oglašavanje institucija u kojima se promovišu kandidati na lokalnim izborima smatra vođenjem izborne kampanje. 

U gotovo istim slučajevima TI BIH je prijavio gradonačelnicu Visokog zbog kampanje „Voda za 12 000 stanovnika“ , gradonačelnika Banjaluke zbog kampanje „Banjaluka se gradi“ i načelnika Banovića zbog bilborda sa njegovim likom koji su istaknuti povodom Dana općine.

CIK je na posljednjoj sjednici izrekao ukupno 11 sankcija za 9 političkih stranaka po prijavama koje je uputio TI BiH. Pored koalicije Zajedno za Semberiju i Srpsku , tri kazne od po 1000 KM izrečene su Stranci demokratske akcije (SDA) jer su  Asocijacija mladih SDA Teslić te dva kandidata te stranke vodili plaćenu kampanju na društvenim mrežama prije službenog početka kampanje. Kazne od po 1000 KM  dobili su i PDA, SNSD, SBB, Socijaldemokrati  BIH, SPS, DF i DNS takođe zbog plaćenog oglašavanja na društvenim mrežama prije početka kampanje.

Na sjednici je  konstatovano da je sve prijave podnio Transparency International BiH i da gotovo nijedan politički subjekt nije prijavio druge subjekte, što znači da postoji međusobna solidarnost među strankama kada je riječ o vođenju plaćenih kampanja mimo propisa.

Transparentno.ba

One Reply to “CIK kaznio Mićićevu koaliciju zbog kampanja Grada Bijeljina „Za buduće generacije“”

Comments are closed.