Transparency international u BIH (TI BIH) prijavio je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) načelnika općine Banovići Midhata Husića zbog plaćenog oglašavanja van perioda izborne kampanje i zloupotrbe javnih resursa za vlastitu promociju. Na više lokacija u ovoj općini na mjestima predviđenim za plaćeno oglašavanje istaknuti su bilbordi na kojima se nalazi slika načelnika i čestitka povodom Dana Općine Banovići 10.septembra.

Bilbordi do danas nisu uklonjeni iako je od praznika prošlo gotovo mjesec dana a na njima se  nalazi i grb općine što navodi na zaključak da su finansirani javnim sredstvima. Identični posteri polijepljeni su na više lokacija a javne ustanove čiji je općina osnivač ovakve sadržaje dijele na društvenim mrežama.

OBAVJEŠTENJE!!!POVODOM 10.SEPTEMBRA, DANA OPĆINE BANOVIĆI, OBAVJEŠTAVAMO SVE STANOVNIKE OPĆINE DA ĆE 10.SEPTEMBRA…

Objavljuje JU “Centar za zaštitu,razvoj i promociju turizma” BanovićiPonedjeljak, 7. rujna 2020.

Iz svega je evidentno da se radi o izbornoj kampnji javnim novcem jer je aktuelni načelnik ponovo kandidat za tu funkciju, a Zakon o finansiranju političkih partija zabranjuje javnim institucijama da doniraju političke subjekte.  Reklamiranje javnih institucija kojima se promovišu kandidati na izborima postaje sve učestalija praksa  a TIBIH je zbog toga  već prijavio gradonačelnike Banjaluke, Bijeljine i Visokog. Takođe, Izborni zakon BIH zabranjuje bilo koji oblik plaćenog političkog oglašavanja od dana raspisivanja izbora do zvaničnog početka izborne kampanje.

Napominjemo da je po prijavama TI BIH, CIK već kaznio šest političkih partija novčanom kaznom jer su istakle bilborde i plaćale reklame na društvenim mrežama prije početka kampanje. Pred CIK-om su u toku postupci u 44 prijavljena slučaja preuranjene kampanje a danas je TI BIH uputio još 18 prijava CIK-u koje se u najvećoj mjeri odnose na plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama.  Prijave su ovaj put podnesene protiv kandidata stranaka Zajedno za Gradačac, PDP, SDP, Naša stranka, SNSD, SDS, SD, DEMOS, Ujedinjena Srpska i DNS. Kandidati ovih stranaka nastavljaju intenzivnu kampanju uz plaćeno oglašavanje, uprkos sankcijama koje im je izrekla Centralna izborna komisija.