Na današnjoj sjednici Centralna izborna komisija BIH (CIK BiH) kaznila je novčano četiri politička subjekta zbog plaćenog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje, a nakon prijava koje je uputio Transparency International u BIH (TI BIH). 

Sa po 1000 KM CIK je kaznio SDA, Platformu za progres, “Četvorku” – NS, NIP I SDP i Stranku za bolje Vučkovce i to zbog sponzorisanih objava na društvenim mrežama. Radi se o četiri postupka koja su do sada okončana pred CIK-om a TI BIH je u prethodnih mjesec dana uputio ukupno 20 prijava zbog preuranjene kampanje. One se pored sponzorisanih objava na društvenim mrežama u najvećoj mjeri odnose na slučajeve isticanja bilborda od strane brojnih političkih stranaka i kandidata prije zvaničnog početka kampanje. 

Nakon što je CIK zauzeo stav da se sponzorisane objave na društvenim mrežama smatraju zabranjenim oglašavanjem u ovom periodu, TI BIH će proslijediti CIK-u i druge dokumentovane slučajeve koji su zabilježeni u prethodnom periodu. 

Iz istih razloga, a po prijavama drugih subjekata, CIK je danas kaznio i nezavisnog kandidata Ramu Hušidića, koaliciju Demokratska fronta – Građanski savez, Socijalističku partiju, i koaliciju SDS-PDP koji su takođe koristili plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama.  

Kazne su izrečene zbog kršenja člana 16.14 stav (3) Izbornog zakona Bosne i Hercegovine koji zabranjuje vođenje plaćene izborne kampanje putem elektronskih i štampanih medija, ili bilo kojeg oblika plaćenog javnog oglašavanja u razdoblju od dana raspisivanja izbora do dana službenog početka izborne kampanje