Simptomatično je da se u poslovnim odnosima sa RMU Banovići pojavljuju brojne firme koje gotovo nikad ne učestvuju na tenderima drugih ugovornih organa nego isključivo posluju sa Rudnikom. Tako je firma Q&M iz Banovića u poslovima sa Rudnikom do sada naplatila 101.739,4 KM. Do 2014. godine kao suvlasnik ove firme Q&M vodio Mirsad Kukić, poslanik PDA u predstavničkom domu BH parlamenta i pomoćnik generalnog direktora za razvoj i investicije RMU Banovići 

Od 2015. godine do danas Rudnici mrkog uglja Banovići potrošili su preko 40.000.000 KM putem direktnih sporazuma, zaobilazeći tako javno nadmetanje koje bi omogućilo transparentnije trošenje novca. Hiljade direktnih sporazuma male vrijednosti do 6.000 KM ovaj gigant potpiše svake godine, a pojedine firme zarade stotine hiljada maraka bez ikakvog tendera.

Uvidom u sadržaj tih sporazuma stiče se utisak da dolazi do zakonom zabranjenog „usitnjavanja” nabavki, kako bi se primjenjivao postupak nabavke male vrijednosti, jer RMU Banovići često u istom danu sklopi više direktnih sporazma sa istim ponuđačem za gotovo istu robu. Nesvakidašnja šema ide do te mjere da se prevod i kopiranje dokumentacije u istom danu od istog ponuđača nabavljaju u dva odvojena postupka.

Primjer 1_Prevodilačka agencija „Taba“

A nabavka radnih odijela usitnjava se od mantila do čarapa, kako ni jedan ugovor ne bi prešao zakonski limit od 6.000 KM.

Primjer 2_Fotex

Tako se, na primjer, umjesto tendera za nabavku radnih odjela vrijednog oko 29.500 KM, išlo na zaključivanje ukupno šest direktnih sporazuma male vrijednosti sa kompanijom Fotex d.o.o. iz Banovića. U istom danu 25.aprila prošle godine potpisano je pet ugovora za nabavku : kišnih odjela (1.660 KM), radnih mantila (6.000 KM), čarapa (5.600 KM), radnih odijela „Amerikan“ (5.000 KM), i radnih kombinezona (5.300 KM). Nakon dva dana sa istom firmom zaključen je direktan sporazum za nabavku „uniforme službe zaštite lica i imovine“ (5.975 KM) , čime je zaokružena nabavka radnih odijela bez ijednog javnog nadmetanja. Ovakvi postupci ponavljali su se tokom godine jer su nakon toga u oktobru od iste firme nabavljeni radni mantili za ugostitelje (5.340 KM), a u novembru od drugog dobavljača kupljena su odijela i kožne rukavice (5992,25 KM) iako je sve zajedno moglo predstavljati lotove u transparentnijem postupku javne nabavke.

Simptomatično je da se u poslovnim odnosima sa RMU Banovići pojavljuju brojne firme koje gotovo nikad ne učestvuju na tenderima drugih ugovornih organa nego isključivo posluju sa Rudnikom. Tako je firma Q&M iz Banovića u poslovima sa Rudnikom do sada naplatila 101.739,4 KM kroz 14 direktnih sporazuma i jedan konkurentski postupak, a uvidom u sadržaj sporazuma jasno je da se raspisivanje tenderanije nije moralo izbjeći baš uvijek.

Primjer 3_Q & M d.o.o. Banovići

Ovdje je zanimljivo napomenuti da se do 2014. godine kao suvlasnik ove firme Q&M vodio Mirsad Kukić, poslanik PDA u predstavničkom domu BH parlamenta i pomoćnik generalnog direktora za razvoj i investicije RMU Banovići [1]. U avgustu od ove firme Rudnik je nabavio alate i opreme za tekuće održavanje, zatim pneumatsku pumpu i na kraju mazalice za mašinsko održavanje, a svaki put išlo se na zaključenje direktnog sporazuma. Uz sve to ova firma Rudniku je u junu prodala bezalkoholna pića vrijedna 191.168 KM , a nejasno je zbog čega je ovaj postupak izuzet od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Indikativno je to da su pojedini poslovi u RMU Banovići očigledno rezervisani za određene ponuđače, jer se raspisivanje tendera izbjegava i onda kada je jasno da se postupak nabavke male vrijednosti ne može primjenjivati. U dva dana sa firmom Remax d.o.o. sklopljena su tri ugovora po 5.999 KM čiji je predmet popravka vozila dok su se od firme Birparić d.o.o. u isom danu kupovali registratori vrijedni 5.110 KM i putni nalozi 5.872,7 KM (sve bez PDV-a).

Primjer 4_Remax d.o.o.
Primjer_5 Biparic d.o.o.

Osim što se novac javnih preduzeća na ovaj način troši netransparentno, problematično je i to što nije moguće utvrdititi da li se za uloženi novac dobila najjeftinija i najkvalitetnija roba.

Comments are closed.