Pala je premijerka Truss, a kroz koji mjesec pamtiće ju se samo po tome što na funkciji nije izdržala niti dva mjeseca, već je postavila rekord najkraće vlasti na Ostrvu. Razlog je otpuštanje ministara finansija i unutrašnjih poslova. Ovu posljednju jer je koristila privatni mail za državničke poruke. Da, drugi najjači čovjek u državi zaista gubi tlo pod nogama takvom aktivnošću. Nećemo preslikavati to na domaće prilike, odveć je nevjerovatno. 

Ali jednu stvar moramo usporediti sa situacijom kod nas. Truss se zamjerila vladajućoj stranci i momentalno postala najnepopularnija političarka u državi, ali i istorijski gledano, jer je odlučila da smanji poreze, a razliku u prihodima namiri obvezničkim zaduživanjem na tržištu kapitala. Pri tom nije imala jasnu politiku šta želi postići takvom pozajmicom, te je izgledalo da bi ju vlast koristila za rješavanje redovnih budžetskih potreba.  

E sad ćemo pauzirati britanske vijesti i prebaciti se na domaće. 12. oktobra 2022. g. Vlada Republike Srpske obavila je aukciju 52. emisije obveznica RS, od toga samo u ovoj godini trinaestu po redu. Da budemo precizniji, izbacuju se po dvije emisije mjesečno – svake dvije sedmice. Ukupno je samo u 2022. g tako na tržištu pozajmljeno 280 miliona KM, odnosno, preko 21,5 milion KM po akciji u prosjeku

Obveznice se izdaju na prosječan rok od pet godina, a trezorski zapisi na svega nekoliko mjeseci. Dakle, pozajmljuju se novci na npr. tri mjeseca, jer je budžet toliko nelikvidan, pa se to reprogramira obveznicama od par godina. Kupci su uglavnom fondovi, dakle iz sredstava građana/investitora se finansira dug RS.

Ajde što penzioni fondovi, koji su mahom pod kontrolom vlasti, bacaju vaše buduće penzije u vatru (ako bilo ko još gaji nadu o isplati neke javne penzije, predlažem hladan tuš još danas), ali što se zadužuju građani po lihvarskim efektivnim kamatnim stopama od 5% na 5 godina, e to je zločin! (U najboljem slučaju u nadi da će se sve reprogramirati povoljnijim paketom ‘pomoći’ Međunarodnog monetarnog fonda ili Svjetske banke na kojih 30 godina).

Dakle, svakim novim zaduživanjem vlast sve skuplje izmiruje potraživanja dotadašnjih povjerilaca i budžetskih potreba – a nije zgoreg podsjetiti da dobar dio kolača završi kod samih korumpiranih vlastodržaca. I tako idemo iz ciklusa u ciklus, pri čemu je država sve nesposobnija da servisira potrebe, pa je i zaduživanje skuplje – trenutno najviše u regionu, preko duplo skuplje nego npr. u Federaciji BiH. Apsolutno nikakva strateška investicija ne postoji u koju se pumpaju ovakva sredstva, nego se krpe budžetske rupe da se isplate penzije, plate i privatni koferi bez dna. 

Moglo bi se još dvije stranice ispisati šta je ovdje sve kriminalno, međutim svaki puta iznova sebi postavljam pitanje – zašto o tim nenapisanim stranicama kriminalnih dosijea ama baš niko ne brine? 

Trussova je kao najomraženija političarka svih vremena zgažena od nacije i svoje partije čim je postalo jasno da želi emitovati obveznice za krpanje budžeta. U RS se emituju dvije runde obveznica mjesečno i zemlja se i dalje okreće oko sunca. Narod je izašao na ulice zbog krađe glasova na izborima? Al narod nije izašao na ulice kad mu je lopovska bagra opljačkala penzije i zadužila njih, djecu i unuke, rasprodala svu imovinu i uništila Srpsku? Za koga izlazite na ulice oko izborne krađe? To je toliko nepotrebno! Ako niste izašli kad je krenulo ovo bjesomučno zaduživanje… krađa ne samo svega šta je ikad postojalo, nego i svega šta će ikad postojati, onda vam predlažem da batalite te postizborne šetnje, jer su irelevantne.

Niste šetali i dizali revoluciju kad je trebalo, sad se više ništa ne pika. Sad nemojte šetati, nego gledajte kako da što prije svoj pasoš zamijenite moldavskim, albanskim, čak i *kosovskim, bilo koje države gdje narod zna da izađe na ulicu i da brine o svome sutra. Ovaj ovdje će vam donijeti dug na naplatu, baš kao što će vas svaka banka naći kao dužnika. Naći će vas. Nećete moći nigdje da se sakriti u ovoj državi. Nema te rupe. 

Možda ste mislili da će dug vratiti Mile Dodik iz svog džepa? Ako ne, ko mislite da vraća obvezničke dugove? Samo da vas podsjetim da niti nakon rata i razaranja ’90.-ih, dug koji je na BiH otpao (i posljedično udio RS u istom) međunarodni kreditori nisu otpisali, nego reprogramirali. Tek je manji dio tzv. pariškog kluba (institucionalne pozajmice) otpisan, a onaj tzv. londonskog s privatnim kreditorima – nije.

Čime ćete se pravdati kad jednog dana srušite Baju? Da je bio korumpiran? Da niste znali šta se sprema? Nasmijaće vam se u brk i reći da krenete hitno da vraćate dug. Možda će vam nešto kratko odgoditi, ali – i oko ovog više nema pregovaranja, jer ste zakasnili – u roblje padate i vi, i vaša djeca, i vaši unuci. Ovo nije gledanje u šolju kafe.

Ovo vas čeka.  

Baji se ne žuri s vlasti. Vidi da mu ovo prolazi, da vas može još zaduživati, ne sekiraju ga kamate od 5%. Ako može da izvuče još koju desetinu miliona, bio bi lud da to ne uradi. Opoziciju to isto ne sekira. Ili ne razumije težinu situacije, ili je svjesna da će preuzimanje vlasti značiti da neko narodu mora reći da period robovanja i još većeg siromaštva tek počinje, pa im se nešto i ne žuri da smjene Baju. U svakom slučaju je kasno. Dobrih vijesti za kraj ovog teksta nema. Njihovo je vrijeme prošlo.  

I baš kao što se Britanija nada da je uspjela izbjeći najgori scenarij i prevenirati apsolutni kolaps privrede sprječavanjem izbacivanja obveznica bez pokrića, Republici Srpskoj ostaje da vidi koliko je dug i mračan tunel pred njom i stoji li na kraju kameni zid il’ tek neka svjetlost koju će dočekati tamo neka generacija koja se još nije niti rodila.