Ukoliko se realizuje plan Uprave za indirektno oporezivanja BiH (UIO BiH) da kupi zgradu „Grand Trade-a“ u Banjaluci za 98 miliona KM, to će biti nagrada za brojne nezakonite radnje koje su pratile ovaj projekat  punih 18 godina, a neke su završile i sudskim presudama. Transparency International u BIH (TI BIH) objavio je studiju slučaja „Grand Trade – Osamnaest godina pljačke“ koja hronološki pokazuje razmjere izgradnje privatne države i zarobljavanja institucija, koje su omogućile ovom preduzeću otimanje državnog zemljišta i privatnih posjeda, uništavanja javnih preduzeća i preusmjeravanje budžetskog novca u ovaj projekat.

Uprkos činjenici da je vlasnik objekta osuđen zbog malverzacija akcijama Medicinske elektronike, te je sa drugim akterima učestvovao u brojim nezakonitim radnjama, te da je samo zemljište na kojem su izgrađeni objekti stečeno na sporan način, sve se završilo višemilionskom zaradom koja je ostvarena prodajom poslovnih prostora Telekomu Srpske i Lutriji RS, a sada tačku na cijeli proces treba da stavi UIO BiH, čime se ponovo šalje poruka javnosti da se kriminal isplati.

S obzirom na to da UIO BiH očigledno nema namjeru odustati od kupovine ovog objekta, uprkos upozorenjima Ureda za reviziju institucija BiH da tender pogoduje ovoj firmi jer su „postavljeni ograničavajući uslovi u pogledu lokacije objekta (udaljenost ne veća od tri kilometra od centra grada) i da je ponuđena cijena znatno iznad odobrenih sredstava (cijena sa PDV-om iznosi 98.571.330 KM, a odobrena sredstva za ove namjene iznose 37.900.000 KM)“ postavlja se pitanje do kada će građani svojim novcem finansirati privatne poslove firme „Grand Trade“ koja očigledno ima zaštitu vrha vlasti.

Studija koju je objavio TI BIH pokazuje da su prve afere oko ovog projekta počele još 2003. godine dodjelom gradskog zemljišta ovoj firmi na korišćenje, koje je uknjiženo kao stvarno vlasništvo, a onda prošireno na privatne posjede i zemljište Medicinske elektronike. Štetu fizičkim licima nadoknadili su građani iz budžeta, a zbog nezakonitog ustupanja zemljišta Medicinske elektronike osuđen je bivši direktor Ratko Stamenić. Zbog malverzacija akcijama ovog preduzeća na kraju je na tri godine zatvora osuđen i sam vlasnik firme „Grand Trade“ Mile Radišić koji je nakon pravosudne farse, bjekstva od izdržavanja kazne i prijevremenog puštanja na slobodu, ipak uspio da kupi Medicinsku elektroniku koja je do tada već bila uništena.

Vrh vlasti Republike Srpske, uz asistenciju policije, pomogao je u otimanju privatnog posjeda porodice Željka Vulića, a sud će tek 2018. godine presuditi da je oduzimanje zemljišta bilo nezakonito i poništiće građevinsku dozvolu koja je izdata firmi „Grand Trade“. Sve vrijeme vlasnik ovog objekta imao je podršku vlasti, policije i provladinih medija u slamanju otpora porodice Vulić i građana koji su izašli na proteste radi očuvanja parka.

U cijeloj priču ključnu ulogu odigrala je kompanija Telekom Srpske koja je nakon privatizacije sklopila ugovor sa „Grand Trade-om“ o zakupu objekta koji tek treba da bude izgrađen i time garantovala isplativost ovog projekta. Telekom Srpske, koji je u vlasništvu Telekoma Srbije, na kraju se preselio u ovaj objekat i, nakon plaćanja zakupnine, kupio poslovne prostore za 65 miliona KM. To je uradila i Lutrija Republike Srpske koja je kupila prostorije u ovom objektu za preko 2,7 miliona KM, a sada to treba da uradi i Uprava za indirektno oporezivanje za  98 miliona KM, uprkos zaključku Predstavničkog doma PS BIH koji je obavezao Vijeće ministara BIH da se od toga odustane. Važno je napomenuti da je  u istom objektu smještena i firma PROINTER ITSS, koja je od 2015. godine po zvaničnim podacima dobila oko 136 miliona KM na tenderima javnih preduzeća i institucija.

Bez obzira što su brojne nezakonite radnje koje su pratile ovaj projekat otkrivene i javno dokazane, institucije nisu reagovale, a  vlasti ne prestaju sa davanjem desetina miliona iz državne kase firmi „Grand Trade“ koja očigledno ima zaštitu političkih moćnika koji stvaraju i regulišu čitav niz nepisanih pravila po kojima funkcioniše sistem zarobljene države. Ovaj slučaj je bezbroj puta pokazao da su pojedinci iznad zakona, a posljednja u nizu afera koja to dokazuje je kupovina zgrade za smještaj UIO BiH koja će svakako dodatno urušiti povjerenje javnosti u sistem pravne države. Studija slučaja „Grand Trade – Osamnaest godina pljačke“ koju je objavio TI BIH detaljno prikazuje niz nezakonitih radnji u koje su bili uključeni brojni akteri iz vlasti RS, a koji su omogućili da se realizuje cijeli ovaj projekat na štetu javnog interesa i poreskih obveznika.

Cjelokupna studija je dostupna na linku ispod: