Transparency International u BIH prijavio je na dan održavanja izbora u Mostaru lidera HDZ-a Dragana Čovića koji je prekršio Izborni zakon tako što je na glasačko mjesto došao sa maskom na kojoj je imao obilježja svoje stranke. Uprkos tome Gradska izborna komisija obavijestila je TIBIH da nije zaprimila prigovor niti saznanja da se to uopšte dogodilo.

Ovaj slučaj TIBIH je odmah na sam izborni dan prijavio Centralnoj izbornoj komisiji putem elektronske pošte jer zakon jasno propisuje da nije dozvoljeno donošenje obilježja i simbola sa političkom konotacijom na biračko mjesto i u njegovu okolinu. Isti dan CIK je obavijestio TIBIH da je prijava proslijeđena Gradskoj izbornoj komisiji u Mostaru koja ima nadležnost da odlučuje u prvom stepenu.

Dopis CIK-a upućen Gradskoj izbornoj komisiji u Mostaru 20.12.2020.

Bez obzira na prijavu koja je upućena i činjenicu da GIK može i po službenoj dužnosti sankcionisati bilo kakvu povredu Izbornog zakona za koju ima saznanje, to se nije dogodilo, iako su o ovom slučaju izvijestili gotovo svi vodeći mediji u BIH.

Iz istog razloga TIBIH je prijavio i predsjednika Gradskog odbora HZD-a u Mostaru Slavena Zeljko koji je sa istom maskom došao na glasanje, ali i u jednom i u drugom slučaju GIK je donio istu odluku.

-Obavještavamo vas da Gradska izborna komisija/povjerenstvo Grada Mostara na dan izbora 20.12.2020. godine nije zaprimila niti saznanja o navedenoj povredi Izbornog zakona BIH pa nije mogla ni preduzimati pravne korake po vašoj informaciji, navodi se u odlukama GIK-a.

O odluci GIK-a u Mostaru TI BIH je obavijestio Centralnu izbornu komisiju jer je prijava proslijeđena blagovremeno, na dan održavanja izbora, o čemu postoji i dokaz, a zakon ostavlja mogućnost da se prigovori podnese u roku od 48 sati.

Odgovor GIK upućen na TIBIH