U toku kampanje za Lokalne izbore u Mostaru posmatrači Transparency International u BIH (TI BIH) zabilježili su 39 primjera zloupotrebe javnih resursa za političku promociju stranaka i kandidata. Najveći broj njih (21 slučaj) odnosi se na zloupotrebu javnih radova koji su tempirani u vrijeme izborne kampanje. Takođe, zabilježen je i veliki broj slučajeva gdje su događaji organizovani od strane javnih institucija korišćeni za stranačku promociju, jer su na 33 od ukupno 40 ispraćenih događaja u Mostaru, prisutni bili kandidati na lokalnim izborima.

Na događajima koje su organizovale javne institucije najviše su promovisani kandidati Zlatko Guzin i Mario Kordić koji su nosioci lista stranaka koje čine vlast na lokalnom, kantonalnom, federalnom i državnom nivou.

Već  trećeg dana izborne kampanje Medicinski fakultet Sveučilišta u Mostaru dodijelio je HDZ-ovom kandidatu Mariju Kordiću Plaketu za „osobit doprinos u radu i promicanju“ ove javne ustanove.  Ta ista ustanova kandidatu HDZ-a omogućila je da svečano otvori Sveučilišnu televiziju SUM TV. Kordić je još  otvorio nove prostorije Osnovne škole za djecu sa posebnim potrebama,  pogon jedne privatne firme, a posjetio je i gradilište nove zgrade Klinike za dječije bolesti SKB Mostar. Kordić je u kampanji snimao spotove u Domu zdravlja Mostar čiji je direktor, a svoju političku promociju vodio je i u prostorijama Ustanove „Dječji vrtići“ Mostar gdje je zajedno sa kolegama iz Gradskog odbora HDZ- uručio donaciju a TI BIH je već ranije ukazao na problem zloupotrebe djece u kampanji.

S druge strane, nosilac liste Koalicije za Mostar Zlatko Guzin u sklopu svojih predizbornih aktivnosti  posjećivao je  Narodno pozorište i Gradsku biblioteku gdje se sastajao sa rukovodstvom ustanova i vodio kampanju. Sa premijerom FBIH Fadilom Novalićem, Guzin je u svojstvu kandidata posjetio Vjetropark Podveležje i obećavao nova ulaganja, a sastao se i sa federalnim ministrom energetike gdje su obećali investicije od čak 200 miliona KM.

Posmatrači TI BIH u Mostaru su zabilježili 21 slučaj gdje su javni radovi tempirani pred izbore, a na nekima od njih direktno su se promovisali stranke i kandidati na lokalnim izborima.

Nekoliko dana pred izbore lokalni HDZ objavio je da je Vlada HNK dodjelila naselju Ortiješ sredstva u iznosu od 60.000 KM za sanaciju i rehabilitaciju lokalnih cesta, kandidat SDA Adil Šuta obišao je radove na izgradnji ceste u naselju Put za Podveležje, a jedno udruženje uručilo mu je zahvalnicu za obnovu školske dvorane. U toku izborne kampanje Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) dale su srpskim povratničkim naseljima u Mostaru donaciju za bušenja bunara, a radove je zajedno sa predstavnicima liste „Ostajte ovdje“ u kampanji promovisao Ilija Tamindžija, poslanik ove stranke u NSRS i direktor za proizvodnju i tehničke poslove u HET-u.

Situacija u Mostaru nije bila ništa drugačija od ostatka Bosne i Hercegovine gdje su posmatrači TI BIH u toku predizbornog perioda zabilježili preko 2.500 primjera zloupotreba javnih resursa za izbornu kampanju i preko 650 događaja u organizaciji javnih institucija gdje su promovisani kandidati na lokalnim izborima.

Ovo jasno pokazuje da BIH mora uskladiti izborno zakonodavstvo sa međunarodnim standardima kako bi se sankcionisala zloupotreba javnih resursa i ograničila javna potrošnja u predizbornom periodu. Trenutno nedorečenost postojećih zakona i nepostupanje nadležnih institucija podstiče stranke i njihove kandidate da sve više i otvorenije zloupotrebljavaju javne institucije i javna sredstva na ovaj način.