Javno preduzeće Regionalna deponija DEP-OT zakupilo je reklamni bilbord na putu Banja Luka – Prijedor i istaklo reklamu koja pokazuje smjer skretanja prema deponiji. Ipak na početku izborne kampanje na tom istom mjestu osvanuo je predizborni plakat direktora JP „DEP-OT“ Nove Grujića koji je kandidat DNS-a za odbornika u Skupštini grada Banjaluka.  

Transparency International u BIH (TI BIH) odmah se obratio upravi ovog javnog preduzeća  sa zahtjevom da dostavi ugovore o zakupu ove reklamne površine na kojoj već godinama stoji reklama „DEP-OT-a“ i za šta se svake godine izdvaja 5 000 maraka. „DEP-OT“ je u roku dostavio ugovor iz kog se jasno vidi da je reklamnu površinu na lokaciji Ramići (skretanje prema deponiji) na kojoj se i nalazio predizborni plakat, ovo javno preduzeće zakupilo od 1.1. do 31.12.2020. godine .

Nakon što je TI BIH poslao dopis JP „DEP-OT“ predizborni plakat je uklonjen a reklama javnog preduzeća vraćena.

TI BIH je uz priložene fotografije prijavio ovaj slučaj Centralnoj izbornoj komisiji za zahtjevom da ispita pod kojim okolnostima se pojavio sporni predizborni plakat direktora na reklamnom prostoru koje je zakupilo Javno preduzeće.

Zakonom o finansiraju političkih partija javnim institucijama i javnim preduzećima zabranjeno je da finansiraju političke stranke  a CIK ima nadležnost da izrekne kaznu do trostrukog iznosa koje primi politički subjekt iz zabranjenih izvora.

Kroz Monitoring izborne kampanje koji TI BIH provodi putem terenskih posmatrača zabilježeni su brojni primjeri gdje su institucije reklamirale kandidate na lokalnim izborima, a svi slučajevi prijavljeni su CIK-u.

One Reply to “Na bilbordu koji je zakupio JP DEP-OT osvanuo predizborni plakat direktora, nakon upita TIBIH uklonjen”

Comments are closed.