Kazna je izrečena koaliciji SNSD – DEMOS čiji je nosilac liste za skupštinu Brčko Distrikta Siniša Milić istakao bilborde prije zvaničnog početka kampanje na mjestu predviđenom za plaćeno oglašavanje.

Bilbord nosioca liste za skupštinu Brčko Distrikta Siniše Milića zbog kog su kažnjeni SNSD i DEMOS

Na njima su građanima obećavana nova radna mjesta i nova industrijska zona, a kako zakon zabranjuje bilo koji oblik plaćenog oglašavanja prije početka kampanje CIK je članicama ove koalicije SNSD-u i DEMOS-u izrekao kazne od po 500 KM.

Nakon prijave TI BIH kažnjen je i DNS jer je ova stranka prije vremena istakla bilborde na kojima se slavi 20 godina postojanja. CIK je još ranije zauzeo jasan stav da se ovo smatra preuranjenom kampanjom jer su iz istog razloga nakon prijava TI BIH kažnjeni HDZ, SDA i SDS.

Sporni bilbord DNS-a

Zbog preuranjene plaćene kampanje na društvenim mrežama na današnjoj sjednici kaznom od po 1000 KM kažnjeni su Liberalno demokratska stranka iz Srebrenika, Naša stranka i Nezavisna bosanskohercegovačka lista.

Bilbordi sa likom gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića koji su plaćeni budžetskim novcem

Na dnevnom redu današnje sjednice bio je i prijedlog da se ista sankcija od 1000 KM izrekne koaliciji Zajedno za Semberiju i Srpsku i to zbog isticanja bilborda sa likom gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića koji su plaćeni budžetskim novcem. Predsjednik CIK-a doveo je u pitanje visinu predložene kazne jer postoji priznanje da su bilbordi plaćeni iz budžeta Grada Bijeljina što je TI BIH još ranije objavio.

Na kraju je usvojen prijedlog da se o visini kazne za preuranjenu kampanju raspravlja na nekoj od narednih sjednica a o svemu će se odrediti i revizori CIK-a jer je javnim institucijama zabranjeno da finansiraju političke partije.