Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske, Milorad Dodik, je 7 puta koristio usluge Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske u toku predizborne kampanje, obilazeći predizborne skupove.

Od početka izborne kampanje član Predsjedništva BIH Milorad Dodik pojavio se na najmanje sedam predizbornih skupova SNSD čije se mjesto i vrijeme održavanja podudaraju sa destinacijama letova helikoptera „AV 119“ (AW 119) u vlasništvu Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske. Podaci sa portala flightradar24.com i flightaware.com koji evidentiraju svaki let pokazuju da je Helikopter Vlade RS  od početka kampanje uglavnom leti tamo gdje se održavaju stranački skupovi.

Skupovi SNSD-a

Prvi u nizu održan je 18.10.2020. u Srebrenici, Bratuncu i Milićima u organizaciji SNSD-a. Pored štanda svoje stranke u Bratuncu, Milorad Dodik je u društvu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića posjetio mjesni odbor ove stranke u Srebrenici. Istog tog dana zabilježen je let helikoptera Vlade Republike Srpske iz Banjaluke ka toj lokaciji.

Sutradan, 19.10.2020. Milorad Dodik i Radovan Višković su u svojstvu predsjednika i potpredsjednika SNSD-a posjetili opštinske odbore ove stranke u Loparama, Ugljeviku i Bijeljini. Posjeta je završila predizbornim skupom u Bijeljini, gdje su predstavljeni kandidati SNSD-a na predstojećim lokalnim izborima. Ovaj događaj je počeo u 17.30 časova dok je helikopter Vlade RS u 18:44 iz Bijeljine krenuo za Banjaluku.

Helikopter je letio i 20.10.2020. na relaciji Banja Luka – Sarajevo, gdje je sletio nešto prije 13:00. Istog tog dana je Dodik, ponovo u ulozi predsjednika SNSD-a posjetio kandidate na lokalnim izborima u opštinama Kalinovik, Foča i Pale.

Letovi helikoptera Vlade Republike Srpske

Dodik je 21.10.2020. prisustvovao Svečanoj akademiji povodom Dučićevih večeri poezije u Trebinju. Prije toga je prošetao ulicama Trebinja sa generalnim sekretarom SNSD-a Lukom Petrovićem i gradonačelnikom Trebinja Mirkom Ćurićem. Iste te večeri je helikopter Vlade RS letio na relaciji Trebinje – Banja Luka, sletivši u kasnim večernjim satima.

Zatim, 23.10.2020. je u 16.00 časova organizovana posjeta Milorada Dodika štandu SNSD-a na Trgu mladih u Brčkom. Tu su ga dočekali kandidati za gradonačelnika i odbornike u Skupštini distrikta, a već u 20.00 časova lider SNSD-a se sastao sa rukovodstvom Opštinskog odbora SNSD-a Kozarska Dubica.  Helikopter Vlade Republike Srpske je to veče oko 16:50 poletio iz Brčkog ka Banjaluci.

Dan kasnije 24. oktobra helikopter Vlade RS  poletio je  iz Banjaluke malo prije 12:00 časova, opet u Brčko, dok je 40-ak minuta kasnije iz Brčkog krenuo ka Modriči, gdje je sletio oko 14:00 časova. Isti taj dan je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u 14:35 prisustvovao zvaničnom početku asfaltiranja Ulice Sveti Ilija u naselju Modriča pet, za šta je iz budžeta RS izdvojeno 200.000 KM.  Iako se radi o javnim sredstvima, ovaj događaj pretvorio se u otvoreni stranački skup na kojem su promovisani kandidati SNSD-a.

Naredni dan, 25.10.2020. godine je održan predizborni skup SNSD-a u mjestu Đulić, u naselju Kruškovice na kom je prisustvovao i Milorad Dodik. Nakon toga se sastao sa članovima SNSD-a na gradskom trgu u Tesliću. I ovog dana zabilježen je let Helikopterskog servisa Vlade Republike Srpske iz Banjaluke u pravcu Teslića.

Ovo je samo jedan u nizu primjera zloupotrebe javnih resursa za stranačke svrhe koje je zabilježio Transparency International u BiH  kroz monitoring predizbornog perioda, a u posljednje vrijeme posebno je primjetna zloupotreba službenih vozila za obilaske stranačkih skupova. Ipak korišćenje helikoptera Vlade RS za stranačke svrhe je najradikalniji primjer zloupotrebe na koju je TI BIH ukazivao i prethodnih godina.

TI BiH se u ranijim izbornim kampanjama obraćao Helikopterskom servisu RS sa zahtjevom za informacije u vezi sa svrhom korišćenja helikoptera, ali je u odgovoru dobio objašnjenje da se pri korišćenju helikoptera posmatra samo koja lica imaju pravo na korišćenje istog, dok Helikopterski servis ne kontroliše samu svrhu prevoza. TI BiH stoga već godinama upozorava na potrebu jasnijeg zakonskog regulisanja i uvođenja ograničenja na korišćenje javnih resursa u stranačke svrhe i u svrhu predizborne promocije.