Centralna izborna komisija BIH (CIK BiH) kaznila je na današnjoj sjednici SNSD i Socijaldemokrate BIH sa po 1000 KM zbog plaćenog oglašavanja prije zvaničnog početka izborne kampanje, a nakon prijava koje je uputio Transparency International u BIH (TI BIH).


Uz prijave TI BIH je CIK-u dostavio i fotografije bilborda Mladih socijaldemokrata (MSD) koji su u Banjaluci istaknuti na više lokacija kao i slike bilborda gradske organizacije Socijaldemokrata BIH Srebrenik. U izjašnjenju SNSD je naveo da je sve ovo djelo „grupe aktivista mladog krila ove stranke MSD“ dok su Socijaldemokrati BIH naveli da su na bilbordu „napisali samo naziv gradske organizacije“.


CIK nije prihvatio ova objašnjenja, a odluka da se obje stranke sankcionišu donesena je jednoglasno. TI BIH još čeka ishod ostalih prijava koje je uputio CIK-u protiv više političkih subjekata, takođe zbog plaćenog oglašavanja van perioda izborne kampanje.


CIK BIH danas je donio i odluku da poništi ovjeru za učešće na lokalnim izborima Ujedinjenoj Srpskoj, a sve zbog spornog spota koji podstiče na mržnju. Ovaj postupak pokrenut je po službenoj dužnosti, ali je i TI BIH slučaj prijavio CIK-u. Prijava je upućena i Ombudsmanu za ljudska prava koji ima mogućnost izdavanja preporuke ovoj političkoj partiji, a kako bi se spriječilo buduće izražavanje govora mržnje.