Nabavka duvana, telefona, cvijeća i pokloni od poreza građana

Na uzorku 150 planova javnih nabavki uočen je zanimljiv obrazac – nabavljaju se telefoni, cvjetni aranžmani, duvan, pokloni i ostale stvari koje se smatraju predmetima za privatnu potrebu.

Tako je Kanton Sarajevo ove godine planirao nabavku mobilnog telefona za Ministra prostornog uređenja, građenja i okoliša vrijednog 1.450 KM. Toliko je novca predviđeno planom nabavki Stručne službe za zajedničke poslove, a nije jasno da li je mobilni uređaj već završio u rukama ministra Čedomira Lukića. Nabavka je trebala biti realizovana u drugom kvartalu ove godine, kroz pregovarački postupak bez objave obavještenja. Skupocjeni mobitel samo je jedan od primjera nesvrsishodnih nabavki, jer se pored toga za potrebe zaposlenih u javnom sektoru nabavljaju i drugi skupocjeni pokloni.

Samo Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine u naredne tri godine planira da potroši oko pola miliona maraka za nabavku poklona. Tender je već raspisan, a i dalje se čeka izbor ponuđača koji će u naredne tri godine poklonima snadibjevati ministarstvo i Oružane snage BiH. Ove godine planom je predviđeno da se u tu svrhu potroši 154.521,70 KM, a plan pored poklona predviđa  još i kupovinu ,,hrane, pića, duvana i srodnih porizvoda’’. Duvan neće nabavljati samo Ministarstvo odbrane BiH, već i Sveučilišna klinička bolnica Mostar.

Dalje, u planu nabavki Grada Sarajevo predviđena je nabavka kravata i marama putem direktnog sporazuma za čitavih 6.000,00 KM, dok će Vlada Brčko distrikita će za nabavku poklona, cvijeća i cvjetnih aranžmana izdvojiti čak 87.528,90 KM.

* Praćenje pojedinačnih postupaka javnih nabavki rezultat je projekta “Da javne nabavke budu javne