Zloupotreba javnih resursa u svrhu promocije stranaka ili kandidata koji već obavljaju javne funkcije glavna je odlika izborne kampanje u Bosni i Hercegovini. Zloupotrebe službenih vozila na stranačkim skupovima, korišćenje privilegija javne funkcije za medijsku promociju, pa do direktnog preusmjeravanja sredstava iz budžeta za stranačku promociju – sve to je pokazao monitoring izborne kampanje koji provodi Transparency international u BiH. Zloupotreba javnih resursa najčešće se ogleda kroz inteziviranje javnih radova, najave povećanja plata i penzija kao i direktno korištenje javnih ustanova i budžetskog novca za promociju. Centralnoj izbornoj komisiji prijavljeno je i nekoliko  primjera kršenja izbornog zakona, obećavanja novčane nagradne ili druge materijalne koristi, prijetnji biračima kao i direktnog dovođenja funkcionera u povlašteni položaj u izbornom procesu.

Takozvana „funkcionerska kampanja“ je postala dominantna odlika ove izborne kampanje, jer su od prvog dana intenzivirane posjete školama, bolnicama, fabrikama, svečana otvaranja javnih objekata kao i javna distribucija zakonom stečenih prava budžetskih korisnika, a sve u svrhu promocije pojedinih kandidata na predstojećim izborima. Organizovanje ovakvih “pseudodogađaja” značajno se intenziviralo u vrijeme izborne kampanje, a sve za posljedicu ima promotivno izvještavanje o funkcionerima u puno gledanijim informativnim emisijama, a ne u izbornim hronikama.

Funkcionerska kampanja

Zbog liberalnog zakonskog okvira stranke i funkcioneri u Bosni i Hercegovini koriste budžetska sredstva, ljudske resurse, službene automobile, ali i javna pojavljivanja u sklopu javne funkcije koju obavljaju za izbornu promociju.

Predsjednik Republike Srpske za samo 16 dana kampanje položio je četiri kamena temeljca, prisustvovao osveštanju tri hrama, jednog spomen obilježija i ustoličenju dvojice vladika, otvorio je jedno vještačko jezero, most, fabriku, dio osnovne škole, dio bolnice, a bio je i na predstavljanju jednog novog helikoptera. Njegov protivkandidat i aktuelni člana Predsjedništva BiH otvorio je jedan dom zdravlja koji je finansirala fondacija iz Azerbejdžana, prisustvovao je osveštanju jednog hrama, posjetio je i manifestacje „Dani čaja na Ozrenu“ i „Susreti beba“, a imao je i brojne sastanke sa istaknutim ličnostima.

Ono što odlikuje ovakve događaje jeste promocija ovih kandidata na predstojećim izborima, a pored njih na tim skupovima često se pojavljuju i vodeći kandidati na listama bez jasnog objašnjenja u kojoj ulozi nastupaju, slikaju se za medije i drže govore. Čak je jedan događaj kojim je obilježeno polaganje kamena temeljca za novi most na rijeci Vrbanji, Predsjednik Republike Srpske u javnom nastupu okarakterisao kao „stranački skup“, a prisutni su bili vodeći kandidati njegove stranke na predstojećim izborima, uključujući i one u čijim nadležnostima ni u kom slučaju nije izgradnja puteva i mostova.

Brojni primjeri pokazuju da aktuelni funkcioneri, često planiraju javne nastupe prema stranačkim potrebama, kao i da se događaji organizovani od strane javnih institucija održavaju u istom danu i itim mjestima gdje i stranački predizborni skupovi. U samo jednom danu Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović prisustvovao je svečanosti otvorenja dionice puta u Mjesnoj zajednici Oskova u Živinicama, prethodno je održao sastanak sa lokalnim organima HDZ-a, a nešto kasnije odao je počast poginulim hrvatskim braniteljima na Spomen obilježju „Živinički sokolovi“.  Nakon toga Čović je posjetio Tuzlu gdje je održan predizborni skup HDZ-a, a tokom cijelog dana nije bilo moguće utvrditi o čijem trošku putuje, odnosno razdvojiti kad Čović nastupa kao član Predsjedništva BiH, a kada kao predsjednik HDZ-a.

Nešto slično uradio je i Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je u jednom danu uručio ugovore za 80 povratnika radi obavljanja pripravničkog staža za 36 poslodavaca koji su se prijavili na Javni poziv ovog Ministarstva. Nakon toga Ministar Ramić, koji je i kandidat SDA za narodnog poslanika u NSRS, posjetio je svoju izbornu jedinicu, tačnije mjesto Križevići kod Zvornika, gdje je održan predizborni skup SDA, a prije toga je obišao radove finansirane sa sasvim drugog nivoa vlasti. Na Facebook stanici SDA saopšteno je da je  „Ministar obišao i aktuelne radove u ovom lijepom mjestu, a to su: izgradnja fiskulturne sale za preko 150 učenika povratnika u ovo mjesto, kao i trasu puta od Parloga do Orahovca, čija sanacija (asfaltiranje) započinje već sutra“.

Još očigledniji primjer je Ministrica odbrane BiH Marina Pendeš, koja je ujedno i kandidat HDZ-a za poslanika u BH Parlamentu. Prvo je 12. septembra posjetila Osnovnu školu „Bila“ u Vitezu, a zatim i lokacije na kojima su pripadnici Oružanih snaga BiH izvodili inženjerijske radove. Dan kasnije posjetila je Vareš, a tim povodom o stanju u vareškoj župnoj zajednici, razgovarala je sa župnikom župe sv. Mihovila Arkanđela. Također, Pendeš se susrela s predstavnicima udruga proisteklih iz Domovinskog rata, da bi potom u prostorijama Opštine razgovarala sa opštinskim načelnikom Zdravkom Maroševićem. Osim što Pendeš dolazi iz te izborne jedinice zanimljivo je da je sve ovo navedeno na internet stranici HDZ-a, dok na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane BiH o tome nema ni riječi.

Brojni funkcioneri koji su i kandidati na predstojećim izborima koriste javne događaje za vlastitu promociju i slanje političkih poruka, a jedan od takvih primjera je obilježavanje dana oslobođenja Opštine Jajce gdje je glavnu ulogu imala Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović, koja je i kandidat SDA za poslanika u Parlamentu FBIH iz te izborne jedinice. U nešto slično pretvorila se i svečanost otkrivanja spomen obilježija Jaseničkim žrtvama gdje je govor držala Ministrica finansija u Vladi FBIH Jelka Milićević. Nije jasno u kom svojstvu je predstavljala Ministarstvo, a ona je ujedno i kandidat HDZ-a za poslanika u BH Parlamentu. U izbornoj kampanji intenzivirane su aktivnosti brojnih boračkih udruženja, ali i vjerskih zajednica pa je tako događaj osveštanja pravoslavne crkve u banjalučkom naselju Šargovac pretvoren u promociju kandidata Socijalističke partije na predstojećim izborima, a osim što su gotovo svi funkcioneri i kandidati te partije prisustvovali događaju, uloga kuma crkve dodijeljena je nosicu liste u toj izbornoj jedinici za NSRS Goranu Selaku.

Svoje funkcije u izbornoj kampanji vješto koriste ljekari i direktori javnih zdravstvenih ustanova pa tako cvjetaju „akcije besplatnih pregleda“ čime se ostavlja prostor za nedozvoljen uticaj na birače. Samo u Mostaru imali smo dva ovakva događaja gdje su kandidat  HDZ-a za poslanika u parlamentu FBIH Damir Džeba i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić učestvovali na organizovanom besplatnom mjerenju krvnog pritiska i šećera u krvi. Iz HDZ 1990 uzvratili su istom mjerom pa je građanima Mostara njihova kandidatkinja za člana Predsjedništva BiH Dijana Zelenika lično mjerila krvni pritisak. Direktorica KUCS, Sebija Izetbegović koja pretenduje na poslaničko mjesto u Parlamentu FBIH, objavila je da ova ustanova uvodi besplatne preglede za osobe treće životne dobi. Direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić učestvuje u kampanji „Prevencija moždanog udara“, gdje takođe nudi beslatne preglede za penzionere i to sa bilborda kojima je oblijepljena cijela Banjaluka, te letaka koji su u ovom gradu distribuirani.

Zlouporeba javnih resursa

Zbog nepostojanja adekvatnog zakonskog okvira i efikasnog nadzora nad korišćenjem javnih resursa tokom kampanje, brojne primjere zloupotrebe  praktično nije ni moguće sankcionisati. Svjesni te činjenice pojedini kandidati u jeku kampanje maksimalno zloupotrebljavaju javne resurse bez obzira koliko to bilo očigledno.

U Opštini Breza svečano je otvoren  „prvi sloj asfalta“, a kantonalni ministar za prostorno uređenje Fahrudin Brkić, i načelnik opštine Munib Zaimović izvršili su ovaj svečani čin. Obojica su kandidati SBB-a za poslanike u skupštini Zeničko-dobojskog kantona, a na YouTube kanalu opštine može se pronaći i snimak na kojem se hvale ovim senzacionalnim uspjehom, dok se tek usputno može vidjeti i taj prvi sloj asfalta zbog kojeg je upriličena čitava svečanost.

Ipak možda i najdirektniji primjer je zloupotreba kampanje Univerzitetskog kliničkog centra RS ,,Svi pod jedan krov”, u svrhu promocije četvoro kandidata SNSD-a na predstojećim izborima. Na brojnim bilbordima gdje se građani pozivaju na svečano otvaranje, pojavljuju se kandidati SNSD-a na predstojećim izborima, a  UKC RS na taj način vrši njihovu ličnu promociju iako je strogo zabranjeno finansiranje kampanje od strane javnih ustanova.

Zloupotreba javnih resursa najčešće se ogleda u tempiranju javnih radova pred izbore od ljudi koji u trku ulaze za pozicije vlasti. Istraživanje TI BIH-a pokazalo je da je Direkcija za ceste Tuzlanskog kantona gotovo polovinu planiranih radova u ovoj godini tempirala u vrijeme kampanje. Zatim, političke stranke javne radove koji se finansiraju novcem poreskih obveznika koriste za vlastitu promociju, pa čak preuzimaju i uloge portparola javnih institucija. HDZ Uskoplje na svojoj Facebook stranici pohvalio se asfaltiranjem puta u MZ Dobrošin, a zanimljivo je da u ovom slučaju stranka iznosi u javnost podatke o dužini puta i vrijednosti investicije, kao i o daljim planovima za izgrdnju.

Brojni primjeri govore o zloupotrebi službenih automobilia ljudskih resursa, pa čak i helikoptera za potreba izborne kampanje. Uglavnom se radi o funkcionerskim aktivnostima u izbornoj jedinici gdje se održavaju predizborni skupovi kako bi se troškovi puta fakturisali na račun svih građana.

Ono što je primjetno jeste pojačana aktivnost funkcionera na javnoj distribuciji zakonom stečenih prava budžetskih korisnika. Gotovo uvijek takve događaje organizuju funkcioneri koji su i kandidati za neku funkciju pa je tako u jeku izborne kampanje Federalni ministar za pitanja boraca Salko Bukvarević uručio ključeve automobila za 60 stopostotnih ratnih vojnih invalida. Bukvarević koji je i kandidat SDA za poslanika u paralmentu FBIH ovaj događaj je iskoristio za vlastitu promociju, tim više što je već dugo na udaru brojnih udruženja koja predstavljaju boračku populaciju. O svemu je izvjestila i SDA na svojoj zvaničnoj internet stranici. Od početka izborne kampanje Ministrica porodice, omladine i sporta RS  Jasmina Davidović, koja je i kandidat Socijalističke partije za poslanika u PD PS BiH, već dva puta je dijelila poklone. Prvi put sportsku opremu, a drugi put udžbenike socijalno ugroženima, dok je njen kolega iz Vlade Dragan Bogdanić Domu zdravlja u gradu iz kojeg dolazi poklonio „vrijedan medicinski aparat“ koji košta 20.000 KM. Iz brojnih medijskih izvještaja koji su tim povodom napravljeni nije bilo moguće shvatiti da li je Bogdanić lično donirao aparat ili se radi o donaciji Ministarstva.

Osim zloupotrebe javnih resursa primjetno je i sve učestalije obećavanje materijalne i druge koristi biračima od strane pojedinih kandidata. Jedan od klasičnih primjera bila je posjeta Predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića Osnovnoj školi “Ćirilo i Metodije” u Piskavici. Zajedno sa Čubrilovićem, školu je posjetila i pomoćnica ministra Prosvete i kulture u Vladi RS Radmila Kocić Ćućić, a oboje su i kandidat DNS-a na predstojećim izborima za poslanika u NSRS. U svom obraćanju djeci i roditeljima obećala je obnovu škole u Piskavici koju će „pomoći Čubrilović kao donosilac odluka“.

U ovu kategoriju svakako spadaju i sve češće najave povećanja plata u javnom sektoru, penzija, jednokratne pomoći penzionerima u Republici Srpskoj, a tu je i najnovija najava Ministra finansija RS da će Vlada penzionerima pomoći u kupovini ogreva. Jednokratna pomoć penzionerima u RS je već dodijeljena na samom početku kampanje, te je ovo iskorišteno kao tema predizbornih skupova SNSD, ček uz direktne prijetnje penzionerima da će im sredstva biti oduzeta ukoliko ne budu glasali za SNSD.

Svi navedeni primjeri ukazuju na činjenicu da su političke stranke i njihovi predstavnici ne samo iskoristili svoje pozicije u institucijama, ustanovama i preduzećima kako bi promovisali svoje kandidate, već su i direktno zloupotrijebili javne resurse u stranačke svrhe, praktično smatrajući javne resurse imovinom stranke. Zbog sve vidljivijih i učestalijih zloupotreba, pod hitno je potrebno izmijeniti zakonski okvir koji reguliše provođenje kampanje, na način da se razgraniče javne i stranačke funkcije, te jasno propišu i zabrane zloupotrebe.

 

Comments are closed.