• Načelnica Jezera zloupotrijebila asfaltiranje 160 metara puta za promociju SNSD-a
  • HNP sankcionisan zbog reklame na zgradi JP Radio Tomislavgrad
  • DNS kažnjen zbog preuranjene kampanje

Centralna izborna komisija izrekla je na prethodne dvije sjednice održane juče i danas tri kazne po prijavama Transparency Internationala u BiH (TI BiH) za zloupotrebu javnih resursa i preuranjenu kampanju. 

 SNSD je sankcionisan sa 4.000 KM jer je funkcionerka ove stranke i načelnica opštine Jezero Snežana Ružičić zloupotrijebila asfaltiranje puta od 160 metara za stranačku promociju. Ona je predstavljajući ovaj projekat vrijedan kako navodi oko 25.000 KM, na društvenim mrežama poručila da “SNSD stigne asfaltom i do sela gdje se spajaju zemlja i nebo”!   

S obzirom da kandidature još nisu potvrđene kazna je izrečena samo SNSD-u i to po članovima Izbornog zakona kojim je zabranjena zloupotreba sredstava komunikacije državnih organa i javnih preduzeća za izbornu kampanju, kao i korišćenje pozicije rukovodioca za javnu promociju  političkog subjekta . 

Imajući u vidu  zakonske odredbe kao i tekst objava na Facebook stranici Opštine Jezero proizilazi da je Snežana Ružičić, promovisala političku stranku kojoj pripada s obzirom da je kao načelnik  na zvaničnoj stranici opštine Jezero zloupotrijebila svoju poziciju i sredstvo komunikacije koristeći izvođenje radova asflatiranja dijela lokalnog puta u Prisoji za promociju, a koje je prenijela objavom na vlastitom profilu na društvenoj mreži “X” gdje je političku stranku kojoj pripada navela zaslužnom za asfaltiranje, navodi se u odluci CIK-a. 

Pored ovoga CIK je po prijavama TI BiH izrekao još dvije sankcije za preuranjenu kampanju i to protiv Hrvatskog nacionalnog pomaka (HNP) i Demokratskog narodnog saveza (DNS). 

HNP je kažnjen  zbog reklame na video zidu javnog preduzeća Radio Tomislavgrad čiji je direktor bio i kandidat ove partije na prethodnim izborima.  Ovaj slučaj TI BiH je prijavio Centralnoj izbornoj komisiji a u postupku je utvrđeno da se radi o plaćenoj reklami pa ova stranka nije kažnjena za zloupotrebu resursa, nego samo za preuranjenu izbornu kampanju sankcijom od 3.000 KM. Takođe, odlukom CIK-a naloženo je uklanjanje ove reklame sa led panela na zgradi JP Radio Tomislavgrad. 

Kazna od 3.000 KM izrečena je i DNS-u jer je predsjednik opštinskog odbora ove stranke u Zvorniku i savjetnik ministra bezbjednosti BiH Dobrica Kucalović, promovisao program svoje stranke prije službenog početka izborne kampanje.  

TI BIH podsjeća da je svim političkim subjektima Izbornim zakonom zabranjeno vođenje kampanje u medijima, na društvenim mrežama ili bilo kojim oblikom javnog oglašavanja prije službenog početka izborne kampanje. Ova odredba izuzetno je važna kako bi svi subjekti imali jednake šanse za promovisanje svojih stavova i programa. 

TI BiH  je od raspisivanja izbora uputio CIK-u ukupno 11 prijava prvenstveno zbog zloupotrebe javnih resursa i preuranjene kampanje.